Clickmed
programare rapida la medic

Armurariu (silybum marianum, carduus marianus l.)

Planta medicinala, exclusiv de cultura (anuala sau bianuala), tepoasa, cu flori rosii tubuloase care contin seminte. Este o planta inalta care ar putea creste si pana la 1,5 m. In fitoterapie se folosesc fructele culese in luna agust intrucat acestea sunt bogate in saponozide, silimarina, fitomelane, acid fumaric.

Actiunea armurariului ca remediu contra afectiunilor hepatice este incontestabila, fiind considerata planta cu cel mai mare efect asupra acestor boli. In compozitia semintelor se gasesc flavonoide care favorizeaza regenerarea celulelor hepatice si amplifica prorietatea ficatului de a se apara deinfectii.

O alta calitate a armurariului ar fi ca are calitati antitoxice, sporind capacitatea organismului de a opune rezistenta otravurilor sau substantelor toxice. Principiile active se deterioreaza rapid, in scurt timp, mai ales daca conditiile de pastrare sunt precare.

Uz intern:

- frunzele - hiponcondrie, hipertensiune arteriala, icter, hpertensiune portala, insuficienta hepatica, hepatite acute si cronice, litiaza biliara, ciroza,constipatie - sub forma de infuzie.
- seminte - sindrom neuro-vegetativ, hipotensiune - sub forma de infuzie sau pulbere.

Uz extern:

- seminte - psoriazis - sub forma de pulbere.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter