Clickmed
programare rapida la medic

Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis

Actualizat la data de: 31 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

Clinica: DERMAESTETICS

Ce este psoriazisul?

Sus
Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis

Psoriazisul este o afectiune autoimuna cronica care determina acumularea rapida a celulelor pielii. Aceasta acumulare de celule determina descuamarea suprafetei pielii. De obicei, celulele pielii cresc adanc in piele si se ridica incet la suprafata. In cele din urma, cad. Ciclul tipic de viata al unei celule cutanate este de o luna.

La persoanele cu psoriazis, acest proces de productie poate avea loc in doar cateva zile. Din acest motiv, celulele pielii nu au timp sa cada. Aceasta supraproductie rapida duce la acumularea de celule ale pielii. Solzii se dezvolta de obicei pe articulatii, cum ar fi coatele si genunchii. Se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv: maini, picioare, gat, scalp, fata.

Tipuri mai putin frecvente de psoriazis afecteaza unghiile si zona din jurul organelor genitale.

Cuprins articol

  1. Ce este psoriazisul?
  2. Care sunt tipurile de psoriazis?
  3. Care sunt simptomele?
  4. Este psoriazisul contagios?
  5. Ce cauzeaza psoriazisul?
  6. Diagnosticarea psoriazisului
  7. Optiuni de tratament pentru psoriazis
  8. Dieta
  9. Psoriazisul si artrita
  10. Statistici
  11. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt tipurile de psoriazis?

Sus

Exista cinci tipuri de psoriazis:

1. Psoriazisul in placi - este cel mai frecvent tip de psoriazis.

2. Psoriazis gutat - este frecvent in copilarie. Acest tip de psoriazis provoaca mici pete roz.

3. Psoriazisul pustulos - este mai frecvent la adulti. Provoaca pustule albe, pline de puroi si zone largi de piele rosie, inflamata.

4. Psoriazis inversat - provoaca zone rosiatice, stralucitoare, inflamate la nivelul pliurilor cutanate.

5. Psoriazis eritrodermic - este un tip de psoriazis sever si foarte rar. Aspect de ”om rosu”.

Care sunt simptomele?

Sus

Simptomele psoriazisului difera de la persoana la persoana si depind de tipul de psoriazis.

Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului in placi includ: pete de piele rosii, ridicate, inflamate, scuame sau placi alb-argintii pe petele rosii, piele uscata care poate crapa si sangera, senzatie de mancarime si arsura in jurul placilor, unghii groase, articulatii dureroase, umflate.

Majoritatea persoanelor cu psoriazis trec prin „cicluri” de simptome. Conditia poate provoca simptome severe timp de cateva zile sau saptamani, iar apoi simptomele se pot ameliora si pot fi aproape neobservabile.

Cand nu aveti semne active ale afectiunii, este posibil sa fiti in „remisie”. Asta nu inseamna ca psoriazisul nu va reveni, dar deocamdata nu aveti simptome.

Este psoriazisul contagios?

Sus

Psoriazisul nu este contagios. Atingerea unei leziuni psoriazice asupra altei persoane nu va va determina sa dezvoltati afectiunea.

Ce cauzeaza psoriazisul?

Sus

Medicii nu stiu clar ce cauzeaza psoriazisul. Cu toate acestea, datorita deceniilor de cercetare, acestia au o idee generala asupra a doi factori cheie: genetica si sistemul imunitar.

Psoriazisul este o afectiune autoimuna. Conditiile autoimune sunt rezultatul atacului corpului. In cazul psoriazisului, celulele albe din sange cunoscute sub numele de celule T ataca gresit celulele pielii.

Intr-un corp tipic, celulele albe din sange sunt desfasurate pentru a ataca si distruge bacteriile invadatoare si pentru a combate infectiile. Acest atac gresit face ca procesul de productie a celulelor pielii sa devina excesiv. Productia accelerata de celule cutanate determina dezvoltarea de celule noi ale pielii prea repede. Sunt impinse la suprafata pielii, unde se ingramadesc.

Diagnosticarea psoriazisului

Sus

Pentru diagnosticarea psoriazisului pot fi necesare doua teste sau examinari.

Examinare fizica

Majoritatea medicilor sunt capabili sa puna un diagnostic cu un examen fizic simplu daca au in fata un pacient cu o forma tipica de psoriazis. Simptomele psoriazisului sunt de obicei evidente si usor de distins de alte afectiuni care pot provoca simptome similare.

Biopsie

Pielea va fi trimisa la un laborator, unde va fi examinata la microscop. Examenul poate diagnostica tipul de psoriazis pe care il aveti. De asemenea, poate exclude alte posibile tulburari cutanate.

Declansatorii psoriazisului

„Declansatorii” externi pot incepe un nou atac de psoriazis. Aceste declansatoare nu sunt aceleasi pentru toata lumea. Cele mai frecvente declansatoare ale psoriazisului includ:
Stres
• Alcool
• Traumatisme
• Medicamente (litiu, medicamente antimalarice medicamente pentru hipertensiune arteriala)
• Infectii

Optiuni de tratament pentru psoriazis

Sus

Psoriazisul nu are leac. Tratamentele vizeaza reducerea inflamatiei si a scuamelor, incetinirea cresterii celulelor pielii si indepartarea placilor. Tratamentele pentru psoriazis se impart in trei categorii:

1. Tratamente topice

Cremele si unguentele aplicate direct pe piele pot fi utile pentru reducerea psoriazisului usor pana la moderat.Tratamentele topice pentru psoriazis includ:corticosteroizi topici, retinoizi topici, antralina, analogi de vitamina D, acid salicilic.

2. Medicamente sistemice

Este posibil ca persoanele cu psoriazis moderat pana la sever si cele care nu au raspuns bine la alte tipuri de tratament sa fie nevoite sa utilizeze medicamente orale sau injectate.

3. Terapia cu lumina

Acest tratament pentru psoriazis foloseste ultraviolete (UV) sau lumina naturala. Atat lumina UVA cat si UVB pot fi utile in reducerea simptomelor psoriazisului usor pana la moderat.

Dieta

Sus

Pierderea in greutate si mentinerea unei diete sanatoase pot contribui la usurarea si reducerea simptomelor psoriazisului. Aceasta include consumul unei diete bogate in acizi grasi omega-3, cereale integrale si plante. De asemenea, ar trebui sa limitati alimentele care va pot creste inflamatia. Aceste alimente includ zaharuri rafinate, produse lactate si alimente procesate.

Psoriazisul si artrita

Sus

Intre 30 si 33% dintre persoanele cu psoriazis vor primi un diagnostic de artrita psoriazica, in conformitate cu recomandarile clinice recente de la AAD si NPF.
Acest tip de artrita provoaca umflaturi, durere si inflamatii la nivelul articulatiilor afectate. De obicei este confundat cu artrita reumatoida sau guta. Prezenta zonelor inflamate, rosii ale pielii, cu placi, distinge de obicei acest tip de artrita de altele.

Majoritatea persoanelor care dezvolta artrita psoriazica au si psoriazis cutanat. Cu toate acestea, este posibil sa se dezvolte afectiunea articulara fara a avea un diagnostic de psoriazis cutanat. Majoritatea persoanelor care primesc un diagnostic de artrita fara a avea psoriazis au un membru al familiei care are o afectiune a pielii.

Statistici

Sus

Psoriazisul poate incepe la orice varsta, dar majoritatea diagnosticelor apar la varsta adulta. Varsta medie de debut este intre 15 si 35 de ani. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), unele studii estimeaza ca aproximativ 75 la suta din cazurile de psoriazis sunt diagnosticate inainte de varsta de 46 de ani.
Potrivit OMS, barbatii si femeile sunt afectati in mod egal.

Bibliografie:
• About psoriasis. (2018).
psoriasis.org/about-psoriasis
• Could I have psoriasis? (n.d.).
aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis/what-is-psoriasis/could-i-have-psoriasis
• Elmets CA, et al. (2019). Joint AAD-NPF guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with awareness and attention to comorbidities. DOI:
10.1016/j.jaad.2018.11.058
• Genes and psoriasis. (n.d.).
psoriasis.org/research/genes-and-psoriatic-disease
• Slide show: Types of psoriasis. (2018).
mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/multimedia/psoriasis-pictures/sls-20076486
• What is psoriasis? (2017).
niams.nih.gov/health_info/psoriasis/psoriasis_ff.asp
• Psoriatic arthritis. (2017).
rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Psoriatic-Arthritis


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate