Clickmed
programare rapida la medic

Infertilitatea masculina

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Infertilitatea masculina Vezi galerie foto

Desi sunt inca multe persoane care privesc in continuare fertilitatea ca pe o problema strict feminina, in pana la 50% din cazuri infertilitatea implica si afectarea partenerului de sex masculin. Infertilitatea masculina poate constitui uneori singurul motiv pentru care un cuplu nu poate concepe o sarcina sau se poate adauga la seria de motive asociate ale partenerei, ceea ce creeaza complexitatea unei infertilitati de cuplu

Asadar este primordial ca si barbatii sa fie testati in privinta fertilitatii asa cum sunt testate si femeile. Este de asemenea important ca barbatii sa fie testati devreme referitor la algoritmul de diagnostic al infertilitatii de cuplu. Desi majoritatea barbatilor ar dori sa evite aceste teste datorita jenei create de procedura in sine, testarea initiala a barbatului poate scuti partenera de un sir lung de investigatii complexe si costisitoare. Acest lucru reprezinta o modalitate optima de a diagnostica rapid potentialele probleme.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Testarea fertilitatii
  3. Rezultate
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Testarea fertilitatii

Sus

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va prezentati la un medic, in mod obisnuit la un urolog. Dupa efectuarea examenului clinic, medicul va va recomanda cel mai probabil o spermograma (analiza a spermei), analiza care va evidentia calitatea si cantitatea spermatozoizilor din sperma. Si intr-adevar, va trebui ca produsul biologic (sperma) sa fie recoltat in cadrul unei incaperi din incinta cabinetului sau cel mult, undeva intr-o locatie situata in imediata apropiere a acestuia, deoarece este importat ca analiza sa se efectueze cat mai rapid dupa momentul recoltarii. Va trebui sa constientizati faptul ca, indiferent de cat de jenant vi se va parea, o spermograma reprezinta o analiza uzuala, si rezultatul acesteia va poate scutii de luni intregi de asteptari si stres suplimentar.

Daca prima spermograma se incadreaza in parametri normali, medicul poate recomanda o a doua spermograma care sa confirme rezultatele primei analize. Doua rezultate normale confirma de obicei ca barbatul nu prezinta probleme semnificative de fertilitate. Daca ceva in rezultatul spermogramei pare modificat, anormal, medicul poate recomanda teste suplimentare care sa evidentieze acea eventuala problema. In concluzie, daca nu ati consultat deja un medic urolog, ar fi cazul sa va programati totusi la un cabinet de urologie.

Rezultate

Sus

Rezultatele unei spermograme pot evidentia o serie de tulburari. Acestea includ:

  • azoospermia: lipsa spermatozoizilor, sau lipsa evidentierii acestora in sperma analizata
  • oligospermia: evidentierea unui numar de spermatozoizi mai mic decat numarul considerat normal
  • astenospermia: probleme in privinta mobilitatii (capacitatii de a se deplasa) spermatozoizilor; daca mobilitatea spermatozoizilor nu este corespunzatoare, sunt putine sanse ca acestia sa fie capabili sa fertilizeze ovulul
  • teratospermia: probleme in privinta morfologiei (aspectului) spermatozoizilor; modificarea formei si/sau structurii (morfologiei) spermatozoizilor poate constitui o cauza de infertilitate.

Dar, in timp ce aceste aspecte pot constitui cauza directa pentru care cuplul nu poate concepe un copil, aceste modificari evidentiate au la baza o cauza ce poate fi identificata prin efectuarea unor investigatii suplimentare. Medicul curant cauta sa identifice aceasta cauza, recomandand teste ale sangelui, urinei cat si alte proceduri diagnostice.

Cauze

Sus

Exista un numar mare de modificari ce se constituie in motive ale infertilitatii masculine. O parte reprezinta modificari fizice, ce impiedica ejacularea normala a spermatozoizilor odata cu lichidul spermatic. Altele afecteaza calitatea cat si cantitatea spermei produse. Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina sunt:

  • Bolile cu transmitere sexuala - Infectiile din sfera genitala cum ar fi de exemplu cele cu Chlamydia si Gonoreea pot constitui cauze ale infertilitatii masculine. Fertilitatea poate fi adeseori restabilita in aceste cazuri printr-un tratament eficient al acestor infectii.
  • Obstructii, defecte congenitale sau modificari fizice ale traiectului strabatut de spermatozoizi - In unele cazuri, barbatii se nasc cu aceste obstructii in mare parte la nivel testicular, ce impiedica spermatozoizii sa ajunga in sperma. Traumatismele suferite de testicule, prostata si uretra, pot cauza infertilitate masculina. Uneori aceste defecte pot fi corectate chirurgical.
  • Ejacularea retrograda - In aceasta situatie, spermatozoizii nu sunt ejaculati in afara penisului, ci ajung in vezica urinara. Acest tip de ejaculare poate apare la diabetici, in cazul administrarii anumitor produse medicamentoase si postoperator in cazul unor interventii asupra vezicii urinare, prostatei sau uretrei.
  • Boli genetice - Desi se intalnesc destul de rar, afectiunile genetice asemeni fibrozei chistice sau anomaliilor cromozomiale, pot cauza infertilitate.
  • Afectiuni autoimune - In anumite situatii, sistemul imun poate ataca din greseala spermatozoizii, pe care ii trateaza asemeni unui virus patruns in organism. Acest raspuns autoimun poate afecta calitatea spermatozoizilor.
  • Dereglari hormonale - Anumite tulburari hormonale – la nivelul glandei pituitare (hipofiza) sau a tiroidei, de exemplu – pot determina infertilitate. Acestea pot fi corectate de cele mai multe ori prin administrarea de produse hormonale, la recomandarea endocrinologului.
  • Disfunctii sexuale - Disfunctia erectila (impotenta) si ejacularea precoce, pot avea un efect negativ asupra fertilitatii. Disfunctia erectila poate fi cauzata de modificari ale statusului psihologic asemeni anxietatii, sentimentului de vina sau de lipsa de respect pentru propria persoana. De asemenea, un rol in disfunctia erectila il pot avea si afectiunile organice cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia si bolile de inima. In completare, impotenta poate apare ca efect secundar al administrarii unor medicamente cum ar fi antidepresivele. Aceste disfunctii sexuale necesita efortul conjugat al partenerilor unui cuplu pentru a fi depasite.
  • Varicocelul - Varicocelul reprezinta dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului si impiedica fluxul sangvin normal. Varicocelul este intalnit la 15% din populatia masculina si la maxim 40% dintre barbatii care efectueaza investigatii diagnostice cu privire la fertilitate. Desi aceasta afectiune influenteaza fertilitatea masculina, studii recente pun la indoiala efectele benefice ale chirurgiei in corectarea varicocelului.

Factori de risc

Sus

Alti factori care pot cauza o infertilitate masculina sunt:

  • efortul fizic excesiv: studii recente au demonstrat ca exercitiile fizice efectuate in exces pot determina eliberarea crescuta a hormonilor steroizi, aceasta hipersecretie afectand fertilitatea masculina
  • stresul
  • obezitatea
  • consumul de droguri, alcool sau tutun: fumatul, consumul de droguri cum ar fi marijuana si cocaina, cat si administrarea de steroizi pot scadea numarul spermatozoizilor din sperma
  • expunerea la toxine atat la locul de munca cat si in mediul familial: pesticidele, plumbul, radiatiile, substantele radioactive, mercurul si metalele grele pot afecta fertilitatea
  • caldura: desi efectul este de cele mai multe ori temporar, temperatura ridicata la nivelul testiculelor poate reduce productia de spermatozoizi; cresterea temperaturii locale poate apare in momentul in care o persoana poarta lenjerie prea stramta sau care pastreaza caldura, mersul pe bicicleta sau uzarea excesiva a saunelor.

Tratament

Sus

Partenerii de sex masculin diagnosticati cu infertilitate, in functie de cauza infertilitatii, vor fi informati de catre medicul curant despre posibilitatile de schimbare a stilului de viata ce ar putea sa creasca rata fertilitatii la barbati.

Daca numarul de spermatozoizi este prea scazut, se recomanda o rarire a contactelor sexuale, cu scopul de a creste procentul de spermatozoizi din sperma. De asemenea trebuie stabilita oportunitatea administrarii unor vitamine in acest sens. Studii recente au demonstrat ca barbatii isi pot imbunatatii calitatea spermei, in sensul cresterii numarului de spermatozoizi, prin administrarea unei combinatii de acid folic si zinc. Daca exista tulburari hormonale, rezultate pozitive se pot obtine utilizand anumite produse hormonale administrate la recomandarea unui medic endocrinolog. In cazul ejacularii retrograde, adeseori se poate corecta acest defect prin administrarea unor produse medicamentoase.

Proceduri invazive

In cazul in care barbatul sufera de o infertilitate usoara, inseminarea artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata, cum ar fi GIFT (gamete intrafallopian transfer – transfer intratubar a spermatozoizilor) si ZIFT (zygote intrafallopian transfer – transfer intratubar a zigotului/oului), pot fi de ajutor.

O conduita terapeutica cu rezultate remarcabile in cazul unui numar redus de spermatozoizi este reprezentata de o forma de micromanipulare celulara numita injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm injection = ICSI). Aceasta este o procedura efectuata in laborator, prin care spermatozoizii si ovulele sunt recoltati de la fiecare partener in parte si apoi un singur spermatozoid este injectat in interiorul unui ovul. Ovulul astfel fertilizat este introdus in cavitatea uterina.

Daca sperma unui barbat nu contine spermatozoizi, exista cateva modalitati de a recolta acesti spermatozoizi direct de la nivel testicular. Rata de succes este in general buna – mai mare de 65% in anumite clinici. Insa factori precum calitatea slaba a spermei ori a ovulului, asociate varstei ridicate a mamei (peste 35 de ani), pot sa reduca rata de succes a acestor proceduri. Noi modalitati de obtinere a unei sarcini in conditiile existentei unei afectari a fertilitatii masculine sunt in continua cercetare.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate