Clickmed
programare rapida la medic

Astenia de toamna

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Astenia de toamna

Potrivit studiilor, una din 10 persoane sufera de astenia de toamna. Astenia de toamna este in general provocata de dificultatea de adaptare a corpului la diferentele de temperatura dintre zi si noapte. De asemenea, cantitatea scazuta de lumina si soare, cat si o dieta necorespunzatoare, sunt alte cauze ale asteniei de toamna.

Programul haotic, lipsa de odihna sau exercitii fizice regulate, pot de asemenea declansa acest tip de astenie.

Tristetea manifestata in zilele reci de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare. In anumite cazuri aceasta stare semnaleaza prezenta asteniei. Pe masura ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare sa-si piarda din putere, ceea ce face o persoana afectata de astenie sa se simta slabita si trista.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cum poate fi prevenita
  4. O dieta nesanatoasa poate fi responsabila pentru tulburarile de dispozitie?
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Diagnosticul de astenie de toamna poate fi considerat corect, numai daca persoana in cauza a manifestat aceleasi simptome, cel putin trei sezoane la rand si daca starea acesteia de sanatate s-a imbunatatit in timpul lunilor de primavara si vara.

Manifestarile frecvent intalnite ale asteniei de toamna:

  • Depresie: apatie, subestimare, senzatie de vinovatie, tristete;
  • Anxietate: incapacitatea de a face fata situatiilor de stres;
  • Schimbari frecvente de dispozitie: tranzitii bruste de la o stare de spirit la alta;
  • Tulburari de somn: somnolenta in timpul zilei;
  • Letargie: oboseala si incapacitatea de a desfasura activitatile de zi cu zi;
  • Probleme sociale: iritabilitate si dorinta de izolare;
  • Probleme sexuale: lipsa libidoului.

Cum poate fi prevenita

Sus

Astenia poate fi prevenita prin urmarea unor simplii pasi:

  • Incercati sa petrecti cat mai mult timp in aer liber, chiar daca vremea este mohorata. Efectul luminii naturale este foarte important pentru sanatatea dumneavoastra mentala.
  • Adoptati o dieta echilibrata care sa includa suficiente minerale si vitamine.
  • Efectuati exercitii fizice cel putin 30 de minute zilnic.
  • Pastrati legatura cu grupul dumneavoastra de prieteni si cunoscuti si nu renuntati la activitatile pe care le faceti de obicei impreuna.

O dieta nesanatoasa poate fi responsabila pentru tulburarile de dispozitie?

Sus

Atunci cand apar starile specifice pentru astenie, apatie sau oboseala, ele reprezinta un semnal clar care atentioneaza o persoana ca stilul de viata nu este cel mai potrivit pentru organism. Pentru a preveni aceste stari, specialistii recomanda consumul unor cantitati mari de alimente bogate in vitamine, minerale, enzime si fitonutrienti.

In acest fel, puteti intra in sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care va va ajuta sa faceti fata bolilor si sezonului de toamna-iarna. Astfel, ar trebui sa includeti in dieta dumneavoastra zilnica multe fructe si legume precum: varza, conopida, broccoli, sfecla, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri si suplimente naturale.

Tratament

Sus

Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala.

Fototerapia (bazata pe lumina) este o alta metoda de a trata aceasta afectiune. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar de obicei in termen de 3-4 saptamani.

Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate cu astenia si modalitatile prin care puteti remedia simptomele acesteia. Fara a utiliza vreun tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter