Clickmed
programare rapida la medic

Masajul terapeutic - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 12 Martie 2015

Generalitati

Sus
Masajul terapeutic - beneficii si riscuri

Un masaj poate ajuta, cu siguranta, pe oricine sa se relaxeze. Cu ajutorul unui masaj, se pot explora multiple beneficii pentru sanatate.

Totusi, masajul terapeutic presupune si anumite riscuri. Masajul nu este disponibil doar in statiunile de lux sau balneoclimaterice; in prezent, terapia prin masaj poate fi oferita in mai multe clinici, spitale sau chiar centre de afaceri.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este masajul?
  3. Beneficiile masajului
  4. Riscurile masajului
  5. La ce va puteti astepta in timpul unui masaj?
  6. Terapeutul pentru masaj
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este masajul?

Sus

Masajul este un termen general pentru actiunea de presare, frecare si manipulare a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Terapeutii in masaj folosesc, de obicei, mainile si degetele pentru masaj, dar pot utilizat si antebratele, coatele si chiar picioarele.

Tehnicile de masaj variaza de la tehnici usoare, la cele care presupun presiuni profunde.

Exista mai multe tipuri diferite de masaj, printre care:

- masajul suedez - aceasta este o forma usoara de masaj in care este implicat contactul indelungat cu pielea, dar si framantari, netezire, frictiune, miscari profunde, vibratii in scopul relaxarii si energizarii.

- masajul profund al tesuturilor - aceasta este o forma usoara de masaj in care se foloseste presiune mai puternica ce vizeaza straturile profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv, de obicei, in scopul tratarii leziunilor musculare provocate de diverse accidente.

- masajul sportiv - acesta este similar cu masajul suedez dar este orientat catre persoane implicate in activitati sportive pentru a preveni sau a trata leziunile acestora.

- terapia prin masaj a punctelor de declansare - masajul se concetreaza asupra punctelor de declansare sau zonelor sensibile ale fibrelor musculare inguste care se pot forma in muschi, in urma leziunilor sau a suprasolicitarii fizice.

Beneficiile masajului

Sus

Masajul ofera abordarea non-invaziva si umanista bazata pe capacitatea naturala a organismului de a vindeca. Iata care sunt beneficiile masajului regulat:

- intensifica circulatia, iar organismul furnizeaza mai mult oxigen si substante nutritive in tesuturi si organele vitale

- stimuleaza fluxul limfatic, sistemul natural de aparare al organismului, impotriva invadatorilor toxici. De exemplu, la pacientii cu cancer de san, s-a demonstrat ca masajul ajuta la multiplicarea celulelor care lupta impotriva cancerului

- intensificarea circulatiei sanguine la nivelul sistemului circulator si a celui limfatic

- relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati

- reduce spasmele si crampele

- creste flexibilitatea articulatiilor

- scurteaza perioada de recuperare, ajuta la pregatirea pentru antrenamente intense si elimina durerile ulterioare ale sportivilor

- elibereaza endorfine (analgezice naturale ale corpului) - masajul este folosit in boli cronice si in recuperarea dupa prejudicii dar si in urma interventiilor chirurgicale pentru a controla si calma durerea

- reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si poate fi utilizat pentru diminuarea si realinierea tesutului cicatricial dupa ce vindecarea a avut loc

- imbunatateste flexibilitatea si scade disconfortul in cazul pacientilor care sufera de dureri minore de spate

- calmeaza durerile persoanelor care sufera de migrene si scade probabilitatea necesitatii medicamentelor

- implica exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati

- scurteaza travaliul femeilor insarcinate, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea.

Dincolo de beneficiile obtinute in cazul conditiilor specifice sau a unor boli, unele persoane se bucura de masaj pentru ca implica un confort si un sentiment de grija si de placere.

In ciuda beneficiilor sale, masajul nu trebuie sa inlocuiasca ingrijirea medicala periodica. Atunci cand o persoana urmeaza sa faca masaj terapeutic trebuie sa discute inainte cu medicul si sa urmeze toate recomandarile acestuia.

Riscurile masajului

Sus

Masajul se face, in general, in conditii de siguranta, atat timp cat este efectuat de catre un specialist instruit in terapia masajului. Se va anunta medicul in cazul in care pacientul prezinta:
- dureri sau alte simptome inexplicabile
- arsuri sau rani deschise
- cancer
- cheaguri de sange
- fracturi
- artrita reumatoida
- osteoporoza severa
- sarcina.

Unele forme de masaj pot determina aparitia unei usoare febre musculare, a doua zi, dar masajul nu trebuie sa fie dureros sau inconfortabil. Daca oricare dintre tehnicile de masaj vi se par dureroase sau neplacute, spuneti imediat acest lucru terapeutului.

Cele mai grave probleme rezulta in urma aplicarii unei presiuni prea mari in timpul masajului. In cazuri rare, masajul poate provoca:
- sangerare interna
- leziuni ale nervilor
- paralizie temporara
- reactii alergice la uleiuri sau lotiuni de masaj.

La ce va puteti astepta in timpul unui masaj?

Sus

Nu aveti nevoie de nici o pregatire speciala pentru masaj. Inainte de sedinta de masaj terapeutic, specialistul ar trebui sa va intrebe daca manifestati anumite simptome, detalii legate de istoricul medical si despre rezultatele pe care le asteptati de la masaj. Terapeutul ar trebui sa va explice tipul de masaj si tehnicile pe care le foloseste.

In cadrul unei sedinte obisnuite de masaj, pacientul se va dezbraca atat cat se va simti confortabil si va purta haine lejere. Se va aseza pe o masa speciala si va fi acoperit cu un prosop de hartie. Terapeutul ar trebui sa faca o evaluare prin atingere pentru a localiza zonele dureroase sau tensionate si pentru a determina cat de multa presiune poate sa aplice.

O sesiune de masaj poate dura intre 15-90 de minute, in functie de tipul de masaj si de timpul pe care pacientul il are la dispozitie. Nu conteaza ce tip de masaj alege, important este ca dupa masaj sa fie relaxat si calm.

Terapeutul pentru masaj

Sus

Masajul poate fi efectuat de cadre medicale care au mai multe specializari, cum ar fi fizioterapeut, sau specialist in masaj terapeutic. Adresati-va medicului de familie sau altor persoane de incredere pentru o recomandare. Nu va fie teama sa puneti cateva intrebari specialistilor:
- sunteti licentiat, certificat sau inregistrat?
- care este formarea si experienta dvs.?
- cat de multe sedinte de masaj terapeutic credeti ca ar fi necesare in cazul meu?
- care este costul si daca este acoperit de asigurarea de sanatate?

Considerati si utilizati masajul ca orice alt instrument de ingrijire a sanatatii. Masajul nu este doar un mod de a va simti bine si rasfatati ci un mod prin care starea generala de sanatate poate fi imbunatatita.


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate