Clickmed
programare rapida la medic

Diareea cronica

Actualizat la data de: 09 August 2021
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Diareea cronica

Prezenta scaunelor moi, apoase, drumurile frecvente la baie pentru eliminarea scaunului si alte simptome persistente, neplacute sunt caracteristice tulburarii digestive numita diaree cronica.

Oameni de toate varstele pot manifesta aceasta conditie care poate fi deosebit de periculoasa pentru copii si persoanele in varsta, intrucat poate provoca rapid deshidratare si trebuie sa fie tratata prompt pentru a se evita problemele grave de sanatate.

La adultii sanatosi cel mai frecvent intalnit tip de diaree este cea acuta sau pe termen scurt, care dureaza cateva zile si, in general, dispare de la sine, fara nici un tratament special.

Totusi, in cazul in care diareea dureaza mai mult de o saptamana si este insotita de deshidratare extrema, sete excesiva, gura si piele uscate, urinare in cantitati mici, slabiciune severa, ameteala, trebuie contactat urgent medicul.

Este necesara interventia medicala atunci cand este prezenta durerea abdominala sau rectala, scaunul este inchis la culoare sau este insotit de sange, iar temperatura este mai mare de 38.5 C. Diareea cronica, in cazul in care simptomele se manifesta pe termen lung sau reapar frecvent, este un semn de boala grava. La baza acesteia pot fi: sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinala, infectie cronica sau sindrom de malabsorbtie al substantelor nutritive.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Tratamentul diareei cronice
  5. Ce trebuie sa mancati cand aveti diaree
  6. Preventie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Semnele si simptomele asociate cu diareea includ adesea:

  • scaune moi sau apoase frevente
  • nevoia stringenta de a avea scaun
  • crampe abdominale
  • dureri abdominale
  • febra - balonare
  • greata si varsaturi.

Cauze

Sus

Care sunt cele mai des intalnite cauze ale diareei cronice?

- Sindromul de colon iritabil - Este o cauza functionala a diareei sau constipatiei. Poate fi cauzat de probleme diferite dar cea mai comuna cauza este trecerea rapida a continutului intestinal prin colon.

- Boli infectioase - Exista cateva boli infectioase care pot provoca diaree cronica, cum ar fi giardia lamblia. Pacientii cu SIDA sufera deseori de infectii cronice intestinale care provoaca diareea.

- Suprainfectia bacteriana a intestinului subtire - Din cauza a mici probleme intestinale, bacteriile normale din colon se pot multiplica, raspandi in colon si intestinul subtire. Atunci cand fac acest lucru, acestea digera alimentele pe care intestinul subtire nu a avut timp sa le digere si sa le absoarba. Mecanismul care determina dezvoltarea bacteriilor in cazul suprainfectiei bacteriene nu este clar.

- Postinfectii - In urma infectiilor acute virale, bacteriene sau parazitare, unele persoane dezvolta diaree cronica. Cauza acestui tip de diaree nu este clara, dar in cazul unora dintre persoane ar putea fi vorba despre o suprainfectie bacteriana a intestinului subtire. Pot fi prezente si anomalii microscopice sau biochimice, depistate prin biopsia realizata la nivelul intestinelor.

- Boli inflamatorii intestinale - Boala Crohn si colitele ulcerative declanseaza inflamatia intestinului subtire si/sau a colonului manifestandu-se diaree cronica.

- Cancerul de colon - Cancerul de colon poate determina diaree sau constipatie. In cazul in care cancerul blocheaza eliminarea scaunului, este prezenta, de obicei, constipatia. Uneori, este secretata apa in spatele blocajului si rezulta diareea. Diareea sau constipatia cauzate de cancer se agraveaza in timp. Persoanele care sufera de cancer de rect pot avea senzatia de evacuare incompleta a scaunului.

- Constipatia severa - Prin blocarea colonului, scaunul intarit poate determina aceleasi probleme intalnite in cazul cancerului de colon, discutate anterior.

- Sindrom de malabsorbtie a carbohidratilor - Sindromul de malabsorbtie a zaharului este inabilitatea sistemului digestiv de a digera si a absorbi zaharurile. Malabsorbtia este insotita de intoleranta la lactoza, situatie in care consumul de produse lactate care contin zahar, duce la diaree.

Lactoza nu poate fi descompusa in intestin din cauza lipsei unei enzime intestinale, lactaza care in mod normal ajuta la descompunerea zaharurilor din lactoza: galactoza si glucoza. Daca nu este descompusa, lactoza nu poate fi absorbita in organism. Lactoza nedigerata ajunge in colon si atrage prin osmoza, apa in colon. Acest lucru duce la diaree. Desi lactoza este cel mai frecvent tip de zahar intalnit in sindromul de malabsorbtie, chiar si alte tipuri de zaharuri din dieta pot provoca diaree, inclusiv fructoza si sorbitolul.

- Malabsorbtia grasimilor - Sindromul de malabsorbtie al grasimilor se refera la incapacitatea de a digera sau absorbi grasimea. Malabsorbtia grasimilor poate sa apara din cauza secretiilor pancreatice reduse, care sunt necesare pentru digestia normala a grasimilor (cauzata de pancreatita sau cancer pancreatic, de exemplu) sau de afectiuni ale mucoasei intestinului subtire, care impiedica absorbtia grasimilor care trebuie digerate (cum ar fi boala celiaca).

Grasimile nedigerate ajung in ultima parte a intestinului subtire si a colonului, unde bacteriile se transforma in substante chimice care stimuleaza intestinul si colonul sa produca apa. Trecerea prin intestinul subtire si colon a scaunului poate fi mult mai rapida atunci cand este prezent sindromul de malabsorbtie a grasimilor.

- Boli endocrine - Multe dintre bolile endocrine (dezechilibrele hormonale) pot provoca diaree. Hipertiroidia sau boala Addison sunt cateva exemple.

- Abuzul de laxative - Acest procedeu adoptat de catre persoanele care doresc sa piarda in greutate, este o cauza ocazionala de diaree cronica.

Tratamentul diareei cronice

Sus

Tratamentul diareei cronice are ca scop eliminarea cauzei principale (in cazul in care aceasta este cunoscuta), sa normalizeze procesul eliminarii scaunului si eventualele complicatii legate de diaree.

Tratarea cauzei - Este indicat ca principala cauza a diareei cronice sa fie depistata si tratata de cate ori este posibil. De exemplu, infectiile pot fi tratate cu antibiotic. Persoanele cu boala Crohn sau colita ulcerativa trebuie sa urmeze tratament pe termen lung. In unele cazuri tratamentul poate fi simplu si ar putea consta in eliminarea unui medicament sau a unui produs alimentar.

Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza tratamentul poate include excluderea din dieta a alimentelor sau bauturilor care contin lactoza. Alte ingrediente cunoscute care pot provoca diareea sunt cele cu inlocuitori pentru zahar (sorbitol) sau grasime. Exista si unele medicamente care pot determina diaree.

Tratarea diareei - La unele persoane scopul este diminuarea frecventei scaunelor.

Aceasta abordare este adesea folosita inainte de investigarea cauzei, atunci cand rezultatele scaunelor sunt normale sau nu sunt de ajutor pentru diagnosticarea cauzei sau daca diareea este provocata de o problema medicala cronica.

Tratamentul pentru diaree ar putea sa includa:

  • administrarea de bismut
  • adoptarea unor diete bogate in fibre sau suplimente alimentare cu fibre
  • medicamente antidiareice (in functie de gravitatea simptomelor)

Procesul tratarii diareei ar putea presupune:

  • administrarea unui antibiotic (conform antibiogramei)
  • stoparea unui medicament
  • modificarea dietei - cand este suspectata o alergie alimentara sau o problema legata de absorbtia nutrientilor (cum ar fi intoleranta la lactoza).
  • tratarea complicatiilor - Diareea cronica sau severa poate determina complicatii grave, inclusiv deshidratare si malnutritie. Pe parcursul evaluarii, se vor bea multe lichide, pana cand urina va avea culoarea galben deschis.

Daca bolnavul nu poate consuma suficiente lichide, i se vor administra lichide intravenos pentru a se inlocui lichidele si electrolitii pierduti in urma diareei. Acest lucru nu vindeca diareea dar previne complicatiile grave.

Ce trebuie sa mancati cand aveti diaree

Sus

Evitati mesele copioase - Pacientii care sufera de sindrom de colon iritabil pot identifica rapid produsele alimentare care declanseaza simptomele. Desi unele alimente sunt mai iritante decat altele pentru tractul digestiv, uneori posibil sa apara reactii violente, atat dupa consumul unui anumit aliment, cat si dupa consumul meselor bogate.

Evitati mesele care contin multe grasimi - Mesele care contin un nivel ridicat de grasimi pot intensifica miscarile intestinale. Prin urmare, se vor exclude alimentele prajite, grase si cremoase.

Mancati mese mici pe tot parcursul zilei - Bolnavii care sufera de diaree predominanta incearca de multe ori sa nu manance, pentru a preveni episoadele nedorite de diaree. Aceasta metoda este de fapt una buna pentru dumneavoastra, dar si mai bine ar fi sa mancati mese mici pe tot parcursul zilei. In acest mod sistemul digestiv va functiona intr-un ritm mai lent si se va reduce riscul de a consuma o masa prea consistenta pe parcursul unei zile (apetitul va fi diminuat).

Introducerea cu atentie a alimentelor noi atunci cand sunteti echilibrati - Desi exista tendinta de a da vina pe anumite produse alimentare specifice pentru un episod de diaree, ar putea fi vinovati si alti factori cum ar fi stresul sau modificarile hormonale. Restrictiile alimentare inutile pot duce la deficiente nutritionale. In scopul de a extinde repertoriul de alimente, testati produsele alimentare suspectate atunci cand sunteti echilibrati.

Preventie

Sus

Desi nu exista masuri sigure de protectie impotriva diareei, iata unele lucruri pe care le puteti face pentru ca posibilitatile declansarii acesteia sa fie cat mai reduse:

  • mentineti puternic sistemul imunitar prin nutritie adecvata, somn si exercitii fizice.
  • beti cel putin 2-2,5 litri de apa curata si purificata in fiecare zi
  • luati suplimente de probiotice - respectati obiceiurile de igiena
  • folositi doar produse lactate pasteurizate. Pasteurizarea implica incalzirea produselor lactate la o anumita temperatura la care bacteriile sunt distruse. - serviti alimentele imediat dupa ce au fost gatite sau pastrati-le la frigider. Lasand alimentele la temperatura camerei, incurajati cresterea bacteriilor.
  • limitati consumul de alcool si cofeina mai ales daca sunteti sensibili la acestea.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate